Przedszkolaki i jesienne smaki
W środę na ryneczku przy Jerzego odbył się niezwykły pokaz mody, w którym główną rolę zagrały, przebrane za owoce i warzywa, gorzowskie przedszkolaki. Główną ideą wydarzenia była promocja warzyw i owoców w codziennej diecie dzieci.
Wydarzenie ma na celu nie tylko dostarczenie rozrywki, ale przede wszystkim edukację i zachęcanie dzieci oraz ich rodzin do włączania większej ilości warzyw i owoców do codziennego menu – powiedziała Joanna Kasprzak-Perka, prezes Gorzowskiego Rynku Hurtowego.
Zdrowa dieta to podstawa dobrego samopoczucia i rozwoju, a my wierzymy, że najlepiej uczyć tego poprzez zabawę – dodała.
Przedszkolaki z Przedszkola Miejskiego nr 32 im. Króla Maciusia, którym kibicowali ich rodzice i klienci ryneczku przy Jerzego, zaprezentowali na czerwonym dywanie, jak kolorowe są dary jesieni, takie jak jabłka, buraki czy gruszki.
Przedszkolaki wraz z gorzowskim aktorem Cezarym Żołyńskim wyrecytowały wiersz Jana Brzechwy „Na straganie” i zaśpiewały piosenki o owocach i warzywach.
Na stoisku Zespołu Szkół Gastronomicznych młodzi adepci sztuki kulinarnej najpierw gotowali, a następnie zachęcali do degustacji ciasta dyniowego i specjalnego kremu z białych warzyw, które sporządzili z produktów pochodzących bezpośrednio z ryneczku przy Jerzego.
Gorzowski Ośrodek Technologiczny na swoim stosiku zaskoczył widownię swoim niezwykłym eksperymentem pod nazwą „Kto kapusta zbada, gdzie kwas, a gdzie zasada”.
Partnerami GRH w organizacji wydarzenia były:Zespół Szkol Gastronomicznych, Gorzowski Ośrodek Technologiczny, gorzowski OSiR i Miasto Gorzów. Patronat nad wydarzeniem objął Lubuski Kurator Oświaty.
Wydział Promocji i Informacji
Fot. Jan Wojtanowski